Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
Veřejné zasedání OZ
26 27 28 29
Svoz nebezpečného odpadu
30
31 1 2 3 4 5 6
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Dobřany vyhrály "Bílou stuhu" v soutěži Vesnice roku!

Dobřany vyhrály "Bílou stuhu" v soutěži Vesnice roku!



Datum konání:
1.7.2013

Dobřany vyhrály "Bílou stuhu" v soutěži Vesnice roku!

Převzato z Rychnovského deníku

Dobřany – Obec slaví úspěch. Poprvé se přihlásila do soutěže Vesnice roku v Královéhradeckém kraji a hned se umístila na výborném místě. Dostane navíc finanční odměnu tři sta tisíc korun. Získala totiž Bílou stuhu – vítězné obce jsou oceňovány různými barvami stuh, které odpovídají tomu, v čem jsou nejlepší. 
Bílá barva znamená skvělou práci s dětmi a mládeží. „Myslím, že hodnoticí komise ocenila především náš přístup k dětem a také místní základní školu Trivium Plus," prozrazuje starosta Dobřan Michal Moravec.
 



Škola komisi zaujala 

A má pravdu. Starostka loňského absolutního vítěze – obce Vrbice a také místopředsedkyně komise Drahomíra Kuběnková potvrzuje, že právě základní škola porotu zaujala nejvíce. „Líbila se nám přátelská atmosféra, která v ní panuje, a přístup učitelů k žákům," popisuje. 

Přátelské prostředí podle ředitele školy Jana Grulicha stojí za úspěchy žáků i za jejich chutí učit se. „Je to naše základní filozofie. Atmosféra je důležitá. Když je pohodová, děti se samy chtějí učit a baví je to, " myslí si ředitel. 

Prostředí prý pozitivně ovlivňuje i školní výsledky dětí. „Máme mnoho úspěchů například v matematických olympiádách, přírodovědných soutěžích a nejen tam. Naši žáci vyhráli také krajskou vědomostní soutěž Eurorebus a v celostátním kole skončili na devátém místě," prozrazuje Jan Grulich. 

Kromě přátelské atmosféry však komisi zaujaly i zrekonstruované školní dílny. „Ocenili jsme, že děti nezískávají jen nové vědomosti, ale také praktické dovednosti do běžného života," říká Drahomíra Kuběnková. 

Počet je ohromující 
Nejvíc však porotu zaujal počet žáků. Do školy jich totiž chodí 141. Obec má přitom kolem 133 obyvatel. Možná josu tak jedinou školou v ČR, která má více žáků, než je obyvatel obce. „Našimi žáky jsou děti z mnoha okolních obcí i měst. Jsme soukromá škola, obecně prospěšná společnost, ale nikdo u nás školné neplatí," poznamenává ředitel. 

Podle místopředsedkyně komise Drahomíry Kuběnkové je počet žáků ohromující. „Je úžasné, kolik dětí školu navštěvuje," poznamenává. 
Ačkoli k žákům základky patří jak děti místní, tak i takzvaně přespolní, na nedostatek dětí a mladých rodin si v obci rozhodně nemohou stěžovat. 

„Zaznamenáváme u nás babyboom," prozrazuje s úsměvem starosta Michal Moravec. 
Kvůli vzrůstajícímu počtu mladých rodin se Dobřany snaží zajistit dostatek zábavy a služeb. „Konají se tady masopusty, karnevaly, sportovní odpoledne a dětské dny. Nesmím také zapomenout na práci s mládeží v motosportu," vypočítává starosta obce Michal Moravec. 
Místní automotoklub pracuje s dětmi a pořádá pro ně i různá soustředění. Kromě toho se v obci konají závody, které navštěvuje mnoho lidí. 

Dostanou tisíce 
„Vítězství nás pochopitelně velice těší. Je to motivace do dalších let i ocenění práce v minulosti," poznamenává starosta. Kromě ohromné radosti přinese Bílá stuha obci i finanční odměnu 600 tisíc korun. 
„Jak s penězi naložíme, zatím nevíme. Rozhodneme to na zastupitelstvu," tvrdí Michal Moravec. Je však možné, že prostředky poputují do školy, díky níž je obec získala především. 
„Jsme hrdí na to, že nás komise vybrala. Poznali, že spolupráce školy a obce probíhá na perfektní úrovni. Jinak bychom nemohli mít tolik žáků," prozrazuje ředitel místní základky Jan Grulich. 

V letošním ročníku soutěže Vesnice roku jsou Dobřany jedinou obcí na Rychnovsku, která nějaké ocenění, tedy stuhu, získala. 
Místopředsedkyně komise a starostka loňské vítězné vsi Vrbice Drahomíra Kuběnková dodává, že ocenění je oprávněné: „Obec se připravovala a výsledky byly vidět. Navíc byla krásně upravená." 
Autor: Barbora Zemanová